Turnul lui Liman

”Turnul lui Liman” primul traseu de via ferrata din județul Timiș

”Turnul lui Liman” este un proiect inspirat de perioada pandemiei Covid 19, co-finanțat de Consiliul Județean Timiș și realizat în parteneriat cu Asociația Prietenii Naturii Banat.

Via Ferrata – un concept în activitatea montană, care îmbina tehnici de drumeție și alpinism și oferă participantului gustul de adrenalină, adică o cațărare pe stâncă în condiții mult mai sigure decât escalada dar și mai ușoare. Este un trend în UE și începe să fie și un trend în România, actualmente sunt construite în țara astfel de trasee în 6 locații (Pădurea Craiului, Cheile Turzii, Râșnov, Baia de Fier, Lacul Roșu, Arieșeni)  acest traseu va fi primul traseu de acesdt fel din județul Timiș. Istoria traselor de via ferrata provine din primul razboi mondial izvorând de la tehnica militară de a străbatere a Alpilor pe trasee de escaladă de către militarii de rând. Astfel s-au montat diverse amenajamente de metal facând accesibil traseul de escaladă și unui militar care nu era cărățător. Traseul de via ferrata se bucură de succes și  în România, mai ales în rândul tinerilor, dornici de adrenalină și experiențe inedinte.

În județul Timiș noua șosea Transluncani a creat infrastructura necesară dezvoltării turismului în zona localităților Tomești, Pietroasa și Nădrag, singurele zone muntoase din județul Timiș. Un punct de atracție turistică din zonă este reprezentat de mănăstirile Românești și de la Luncani și zona Valea lui Liman. Comuna Tomești, așezată pe versantul nordic al Munților Poiana Ruscă, pe cursul superior al Râului Bega, la poalele vârfurilor Padeș și Rusca, la o altitudine de 1400 de metri, reprezintă cadrul perfect pentru un traseu de via ferrata.

Traseele de via ferrata (traducere etimologică ”drum de fier”) sunt trasee montane dotate pe întreaga lor lungime cu structuri metalice – trepte de fier, pitoane, poduri suspendate, etc. care

care permit persoanelor mai puțin experimentate în domeniul alpinismului să parcurgă în siguranță trasee.

Prin implementarea acestui proiect s-a diversificat oferta culturală a județului Timiș, folosind contextul și patrimoniul cultural local. Numele traseului „Turnul lui Liman” a fost inspirat de istoria locală și este legat de faptele de vitejie ale hoidului Liman, personaj legendar al văii care-i poartă numele – Valea lui Liman.