Explorări contemporane ale tradiției – Ediția a VI-a

Explorări contemporane ale tradiției – Ediția a VI-a

Daniel Dorobanțu, Maria Hojda și Mircea Ardeleanu jr – concert de basm la Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș

Concert de Basm susţinut de Daniel Dorobanţu şi invitaţii săi Maria Hojda (voce) şi Mircea Ardeleanu jr. (ţambal, contrabass), duminică, 18 septembrie, la Timișoara. Intrarea la eveniment este liberă.

Un basm fără cuvinte, al cărui limbaj îl ştii dintotdeauna. Pentru că vine de acolo de unde vii şi tu. O experienţă care nu are nevoie de descifrare. Doar de deschidere către mirare. Ca şi cum ai sta pe malul unei ape curgătoare şi ai privi în adâncurile tale.

Asociaţia Culturală Tradiţională „Negura” împreună cu Consiliul Judeţean Timiş şi Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş invita publicul timişoarean la un nou Concert De Basm susţinut de Daniel Dorobanţu şi invitaţii săi Maria Hojda (voce) şi Mircea Ardeleanu Jr. (ţambal, contrabass).

Cei trei muzicieni împreună cu artistul vizual Eugen Neacşu şi inginerul de sunet Attila Lukinich vor explora curgerea lină a basmelor, vor da glas trăirilor străbune dar şi ale celor mai noi, invitând la împreună-mirare şi la imaginarea unor noi mitologii, duminică, 18 septembrie, la ora 20:00, în sala de evenimente a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, Strada Emanoil Ungureanu nr. 1 (Piaţa Libertăţii).

„În noi se regăsesc toate melodiile care au fost create de la începutul lumii. Fie că facem muzică sau doar o ascultăm, împărtăşim acelaşi mister. Acest mister şi starea de mirare pe care acesta o trezeşte în noi sunt sursele de inspiraţie pentru fiecare concert de basm – un concept de concert cinematic care îi aparţine muzicianului şi artistului vizual timişorean Daniel Dorobanţu”, spun organizatorii.

Ce sunt concertele de basm

Concertele de basm prezintă o muzică ce se află la intersecţia dintre electronic ambient şi modern classical. Vizual, concertele de basm îmbină elemente arhaice, primordiale, de mitologie şi folclor românesc cu cele mai recente tehnici de producţie audio-vizuală.

Fluide de la un capăt la altul, concertele de basm oferă o muzică imersivă şi învăluitoare, emoţională şi totodată detaşată, lucrată în linişte, translucidă şi încântătoare. O călătorie atemporală între lumi, în deplină siguranţă, care duce mereu spre înalt. Cufundat în muzică, publicul trăieşte o stare de linişte interioară, de netulburare, de bucurie.

Evenimentul face parte din cadrul proiectului „Explorări contemporane ale tradiţiei”, proiect co-finanţat de către Consiliul Judeţean Timiş, şi este al 15-lea eveniment din seria Concertelor de Basm, iniţiată în 2014 de Daniel Dorobanţu.

Despre Daniel Dorobanţu

De la debutul său în 1995, Daniel Dorobanţu a produs 14 albume de studio, numeroase lucrări de artă video, instalaţii, spectacole live şi experimente multimedia. Arta sa este o mărturie a unei viziuni dense despre explorare şi căutare în sfera nedefinitului. Îl motivează un interes de lungă durată şi o cercetare continuă asupra naturii inspiraţiei însăşi şi asupra aspectelor contemplative şi meditative ale procesului artistic.

Lucrările sale au fost comandate şi promovate de Institutul Cultural Român, Centrul Ars Electronica din Linz, Consulatul Onorific al Italiei la Timişoara, Romanian Design Week, Sziget Festival, Gărâna Jazz Festival şi menţionate în The New York Times şi The Guardian. Ca şi fondator al ansamblului de artă sincretică Thy Veils, este considerat un pionier al muzicii ambient în România.

Despre Maria Hojda

Maria Hojda, artistă cunoscută pentru participarea la Vocea României şi pentru colaborările cu Loredana Groza, The TM Groove sau Pământ, unde şi-a dezvăluit vastele valenţe vocale, este pentru a doua oară vocea unui Concert De Basm. În prezenţa ei, piesele capătă acele profunzimi autentice întâlnite la doine creându-se, astfel, o punte între lumesc şi spiritul universal în care omul devine lumina ce se răsfrânge în cele două oglinzi ale vieţii.

Despre Mircea Ardeleanu jr.

Mircea Ardeleanu jr. (Subcarpaţi, Traditional Quartet, Gheorghe Zamfir) este un instrumentist strâns legat de tainele lumii din care îşi împleteşte ritmul, atât existenţial cât şi creativ. Inspirat de folclor, transcende acest univers transformându-l într-o componentă cosmică. Aflându-se acum pentru prima dată în cadrul unui Concert De Basm, Mircea va povesti prin instrumentele cele mai apropiate sufletului său: ţambalul şi contrabasul.