Explorări contemporane ale tradiției – Ediția a II-a

Explorări contemporane ale tradiției – Ediția a II-a

Daniel Dorobanțu – Concert de basm la Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș

Un basm fără cuvinte, al cărui limbaj îl ştii dintotdeauna. Pentru că vine de acolo de unde vii și tu. O experiență care nu are nevoie de descifrare. Doar de deschidere către mirare. Ca și cum ai sta pe malul unei ape curgătoare și ai privi în adâncurile tale.

Daniel Dorobanțu va susțiune duminică, 18 noiembrie, de la ora 19,00, la Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș (Strada Emanoil Ungureanu nr. 2), al zecelea eveniment din seria Concertelor de basm.

Evenimentul este realizat de către Asociația Culturală Tradițională ”Negura” în parteneriat cu Centrul De Cultură și Artă al Județului Timiș, făcând parte din proiectul ”Explorări contemporane ale tradiției”, finanțat de către Consiliul Județean Timiș.

„În noi se regăsesc toate melodiile care au fost create de la începutul lumii. Fie că facem muzică sau doar o ascultăm, împărtășim același mister”, spune artistul timișorean. Acest mister și starea de mirare pe care o trezește în noi sunt sursele de inspirație pentru fiecare concert de basm – un concept de concert cinematic care îi aparține muzicianului și artistului vizual timișorean Daniel Dorobanțu.

Concertele de basm prezintă o muzică ce se află la intersecția dintre electronic ambient și modern classical. Iar din punct de vedere vizual muzica e completată cu elemente arhaice, primordiale, de mitologie și folclor românesc aduse împreună prin cele mai recente tehnici de producție audio-vizuală, și proiectate.

De la debutul său în 1995, Daniel Dorobanțu a produs 12 albume de studio, numeroase lucrări de artă video, instalații, spectacole live și experimente multimedia. Arta sa este o mărturie a unei viziuni dense despre explorare și căutare în sfera nedefinitului. Îl motivează un interes de lungă durată și o cercetare continuă asupra naturii inspirației însăși și asupra aspectelor contemplative și meditative ale procesului artistic. Lucrările sale au fost comandate și promovate de Institutul Cultural Român, Centrul Ars Electronica din Linz (timișoreanul este primul artist român care a expus și intrat în colecția celui mai important centru de expunere al artei electronice din lume), Consulatul Onorific al Italiei la Timișoara și menționate în The New York Times și The Guardian. Ca și fondator al ansamblului de artă sincretică Thy Veils, este considerat un pionier al muzicii ambient în România.

Numărul locurilor este limitat la concertul de duminică, accesul fiind pe bază de rezervări la adresa act.negura@gmail.com.